"Energitjuvar"

Hej o hallå!!

Har tröttnat på alla dom "energitjuvarna" man omringas av nuförtiden som gör det löjligt o skrämmande knäppt om jag själv får säga. t.e.x

Plötsligt kommer ytterligare en arbetskamrat in i rummet. Han/hon tar över diskussionen. Utan att lyssna efter andras åsikter påstår han/hon tvärsäkert än det ena än det andra. Den öppna atmosfär deltagarna har känt försvinner successivt. Ställer någon en motfråga eller kritiserar det den här personen hävdar, kan det resultera i ett nålstick tillbaka. Eller innebära att man blir undanviftad. Eller bemött med tystnad.

- Den här personen är uppfylld av sig själv och får en kick av den kraft han/hon tar från andra. Den som drabbas blir däremot trött, handlingsförlamad och dränerad på energi. Kanske också ledsen utan att riktigt förstå varför. Ofta kommer känsloreaktionen först i efterhand.


På en arbetsplats kan den här typen av personer vara otroligt påfrestande och deras attityd förta arbetsglädjen.

 I diskussioner tar de på sig en vederhäftig min, och deras argumentation förefaller genomtänkt eftersom de ofta är verbala. De höjer ofta rösten för att visa sitt överläge och placerar därmed kollegan i underläge.

Energitjuvar växer av att förminska andra. Att jag kallar sådana människor för energitjuvar beror på att de tar av andra vad de själva behöver. De kan kränka med ord och få andras självförtroende att fräta sönder. Deras avsikt är att skapa osäkerhet och rädsla.

Energitjuven är hotande, men egentligen är det den personen själv som känner sig hotad, Innerst inne är han/hon skräckslagen för att ha fel och vill därför inte riskera att förlora en diskussion.

Ett sådant beteende styrs av händelser långt bakåt i tiden, Som liten kanske personen inte blev lyssnad på eller tagen på allvar. Han/hon kände sig kränkt och inte sedd.

Som vuxen vill man till varje pris undvika att hamna i en liknande situation. Därför överför man samma slags oförrätter på andra som man en gång själv blev utsatt för. Och upprepar dem. Det sker ofta omedvetet och automatiskt. Andra personer blir så att säga projektionsskärmar.

Men jag undrarom alla människor har lite av det beteendet, att vi skyller på andra? Eller vad vet jag.

vad som märks hos energitjuven är att personen inte tycks bry sig om den skada som vållas. I stället för att, som de flesta gör, backa ett par steg tas vreden ut på andra. uhh det är hemskt kan jag säga.

Jag har märkt att det kan vara svårt att känna igen energitjuvar. Många kan vara utåt trevliga och sociala.

Tack
Ingalill Roos.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0